ویژه کاربران عضو
کاربر گرامی، استفاده از این قسمت فقط برای کاربران سایت امکانپذیر است. شما میتوانید به آسانی توسط شماره موبایل عضو شوید. جهت عضویت لطفا اینجا کلیک کنید.
کاربر گرامی، استفاده از این قسمت فقط برای کاربران سایت امکانپذیر است. شما میتوانید به آسانی توسط شماره موبایل عضو شوید. جهت عضویت لطفا اینجا کلیک کنید.
این انجمن در عین حالیکه بنای دخالت در کار مسئولین استان و نمایندگان فارس نداشته ولی با هدف کمک به توسعه استان با همه متولیان همراه بوده است. انجمن یک شرکت سرمایه گذاری نیست که خودش اقدام به سرمایه گذاری کند، بلکه یک تشکل مردم نهاد است که در کنار سایر تشکل ها برای توسعه استان گام برداشته. این تشکل مزاحمتی برای دیگران ایجاد نکرده و بنای رقابت هم با دیگر تشکل ها ندارد. با همه مشکلات و محدودیت ها بخشی از عملکرد این انجمن به قرار زیر است:
۱-کمیته اموزش انجمن به ریاست دکتر ملک زاده چندین جلسه در تهران و شیراز برگزار کرده اند و ایشان موضوعات مختلفی را مطرح و پیشنهاد کردند و حتی حاضر به تامین بخشی از هزینه ان توسط وزارتخانه هم شدند ولی نیاز هست در استان عزم و اراده ای جدی برای پیگیری ان وجود داشته باشد و خطوط کلی و گراهایی که ایشان داده اند عملی شود. تغییر و تحولات مدیریتی در سطح دانشگاهها باعث شد تا موضوعات جدی گرفته نشود. بهرحال ایشان همچنان آمادگی دارند که به بهداشت و درمان و بخش های اموزشی استان کمک کنند. پیشنهاد تاسیس صندوقهای ریسک پذیر و کمک به نوآوری ها از جمله این موارد بود که از طرف وزارتخانه برای مشارکت در این صندوق ها اعلام امادگی کرده اند.
۲- بیشترین پیگیری ها در کمیسیون نفت گاز و پتروشیمی به ریاست مهندس نجابت، در حوزه پتروشیمی ها و پالایشگاه دوم انجام شد که پتروشیمی های خط اتیلن مرکز با ارائه دو مدل توسط انجمن، منتظر نهایی شدن یکی از دو مدل توسط نمایندگان چهار شهرستان و استاندار هستیم. هر دو سرمایه گذار روی این دو مدل اتفاق نظر دارند. در این ارتباط چندین جلسه با فرمانده قرارگاه خاتم، چندین جلسه با مجری طرح، چندین جلسه با نمایندگان ذینفع و چندین جلسه با استاندار و همینطور چندین جلسه خدمت امام جمعه محترم شیراز بوده ایم و برای جلوگیری ازخروج پتروشیمی ها از استان مکاتباتی را با وزیر نفت و مسولین ذیربط داشته ایم و موفق شده ایم به نمایندگان و مسئولین استان کمک تا مجوز پالایشگاه دوم تمدید و ارز و مجوز پتروشیمی ها حفظ و در استان ماندگار شود. در مورد پتروشیمی های ممسنی و کازرون هم برای انتقال سهام انها به تشکل های تحت کنترل نیروهای فارسی پیگیری هایی انجام شده ولی چون نهایی نشده از بیان جزییات ان معذورم. در مورد پالایشگاه دوم هم با کمک انجمن، استانداران و نمایندگان مجوز قطعی ان صادر شده است و فعلا مشکل تامین منابع مالی دارد.
۳- کمیسیون عمران و حمل و نقل انجمن به ریاست مهندس رضازاده هم جلسات مختلفی با حضور مسولین استانی و متخصصین و مسئولین ملی داشته و پیگیری هایی در مورد مترو، خطوط ریلی درون و برون استانی، خطوط جاده ای و خطوط هوایی داشته و در سطح ملی به مسئولین استانی کمک کرده است.
۴- کمیسیون اب و کشاورزی به ریاست مهندس جلالی جلسات متعددی را برای کمک به بخش کشاورزی استان داشته و موضوعات کلانی مثل انتقال اب از دریا به استان، سرمایه گذاری بر روی ابهای ژرف چندین جلسه وقت کمیسیون را به خود اختصاص داده است. از مسولین ملی درخواست مجوز سرمایه گذاری بخش خصوصی بر روی ابهای ژرف داده شد که متاسفانه با برخورد بد وزارتخانه مواجه شده ایم.
۵- کمیسیون صنایع به ریاست مهندس اسلامی هم علاوه بر بک جلسه که هیات امنا با وزیر ارتباطات داشته پیگیری های را برای سرمایه گذاری در تولید ویفرهای خورشیدی، احداث صنایع دارای مزیت نسبی در استان و تعیین جهت گیری های کلی صنعتی استان داشته و جلساتی را به این موضوعات اختصاص داده است. در این ارتباط مطالعاتی به سفارش این کمیسیون در انجمن انجام شده است. نتیجه این مطالعات در جاهای مختلفی ارایه شده و با هیات های خارجی برای جذب سرمایه گذاری جلسات مختلفی برگزار شده است.
۶- کمیسیون پیگیری موضوعات راهبردی به ریاست سردار وحیدی چندین جلسه را به موضوع طرح امایش استان و رفع موانع ساحلی شدن استان اختصاص داده است. نکات کلیدی برای درج در طرح امایش تذکر داده شده و ایرادهای طرح امایش برای طراحان مطرح شده است.
۷- کمیسیون تامین مالی به ریاست دکتر شمس عالم جلسات متعددی را برای پیگیری تامین مالی ازاد راه شیراز- اصفهان، طرح های پتروشیمی و پالایشگاهی برگزار و کمک هایی به این پروژه ها داشته است.
۸- یکی دو کمیته از کمیته های زیر مجموعه تحرک انچنانی نداشته اند که باید این کمیته ها نیز فعال شوند.
۹- اگرچه برای حضور در جلسات تهران حداقل ۴ ساعت وقت افراد گرفته می شود و اعضا هم دارای مسولیت های کلان و ملی هستند با این وجود جلسات هیات اجرایی نیز بصورت منظم تشکیل شده و مباحث طرح شده در کمیته ها را پیگیری نموده است. مسولین و اعضای کمیته ها هم وقت مناسبی را بدون چشمداشت اختصاص داده اند.
۱۰- جلسات دبیرخانه هم برای تهیه دستورکار و هماهنگی بین کمیته ها چه در شیراز و یا تهران به صورت منظم تشکیل شده است.
۱۱- همین که امکانی برای انتقال تجربیات بزرگان بومی اداری کشور به مسولین فعلی استان فراهم شده در جای خود قابل تقدیر و تشکر است.
در پایان لازم است از بزرگانی ایت الله دستغیب، ایت الله دژکام، استانداران اسبق، سابق، و فعلی، دکتر ملک زاده، مهندس نوذری، حجه الاسلام دکتر علوی، سردار ذوالقدر، سردار وحیدی، مهندس اذری جهرمی، سردار جعفری ، سردار رودکی، سردار امیری، دکتر بهبهانی و سایر اعضای هیات موسس و فعال در هیات امنا، کمیته اجرایی و کمیته های تخصصی تقدیر و تشکر داشته باشیم و علو درجات ایت الله ایمانی را از خداوند مسئلت داریم.
پایان پیام/
هنوز هیچ نظری تایید یا ثبت نشده است.
دکتر جعفر قادر متولد ۱۳۴۳ دارای کارشناسی اقتصاد نظری از دانشگاه شیراز، کارشناسی ارشد برنامه ریزی سیستمهای اقتصادی از دانشگاه شیراز و دکتری اقتصاد شهری و منطقهای از دانشگاه تربیت مدرس – تهران است. از جمله مهمترین سوابق ایشان نمایندگی مردم شریف شیراز در مجالس هشتم و نهم شورای اسلامی، عضو شورایعالی نظارت بر سیاستهای اصل ۴۴ قانون اساسی، شهردار شیراز، عضو هیئت علمی دانشگاه شیراز، دارنده دهها مقاله معتبر علمی داخلی و خارجی میباشد.