دکتر جعفر قادری

تارنمای اطلاع‌رسانی دکتر جعفر قادری

در سلسله یادداشت های جعفر قادری عنوان شد

چرا تاسیس کنسرسیوم های نفت و گاز در استان فارس مورد توجه قرار گرفت؟

کد خبر : ۵۱۶۷ تاریخ انتشار: ۱۹:۵۷ - ۱۳۹۸/۰۹/۲۸

در اوايل سال ۹۰ همزمان با انتخاب اقای مهندس حاجیان به عنوان مشاور نفت، گاز و انرژي  استاندار توسط جناب آقای مهندس صادق عابدین استاندار محترم وقت فارس، موضوع توسعه استان بر اين پايه در دستور كار قرار گرفت. تا آن سال جهت گيري درست و اصولي توسعه اين بخش مغفول باقی مانده بود. اصلاح جهت گیری مي توانست عامل توفيق بزرگي براي استان فارس باشد. حل مشكلات صنعتگران و همچنين آماده سازي بستر براي توسعه و ايجاد واحدهاي مرتبط با اين حوزه مي توانست يكي از راه حل ها براي ورود جدي تر استان فارس به مقوله نفت، گاز و انرژي باشد. شان و مرتبه اين استان و همچنين راهكارهاي لازم براي توجه به این مقوله، نیازمند راه حل های کلان تر از راه حل های ارائه شده تا آن مقطع بود. در جلسات و مذاكرات طولاني در سطح مدیران و نمایندگان محترم در استان و نیز در سطح مدیران کلان کشور و علی الخصوص دیگر همکاران در کمیسیون های مختلف مجلس شورای اسلامی، تلاش شد تا به راه حلي برسیم. راه حلی كه بتوان در سايه آن دين خود را به ظرفيت مغفول مانده استان فارس ادا نماييم. اين راه حل غائی، همانا ايجاد كنسرسيوم هايي بود كه مي توانستند توسعه استان را بر پايه نفت، گاز و انرژي رقم بزنند. بر اين اساس تصميم بر آن شد تا با انتخاب تعدادي از شركت ها در قالب چندين كنسرسيوم بتوانيم ادعاي اجراي چندين مگاپروژه را به صورت EPC مطرح نماييم. اين كنسرسيوم با آنچه كه متداول بود، در موارد ذيل تفاوت داشت:

۱- ثبت رسمي كنسرسيوم به عنوان يك شركت مستقل حقوقي و با مشاركت شركت هاي زير مجموعه آن.

۲- استفاده از ظرفيت شركت هاي زير مجموعه براي اجراي كامل كار در كليه بخش هاي طراحي مهندسي (E)، تامين كالا (P)، نصب و اجرا(C) .

۳- متعهد شدن هريك از شركت هاي شكل دهنده كنسرسيوم به استفاده از ظرفيت شركت هاي فعال ديگر در استان.

با شكل گيري اين كنسرسيوم ها، به فعالیت شركت هاي بزرگ موجود در اين كنسرسيوم ها امیدوار شدیم. این تحرک، می توانست حركت و پويايي در ديگر شركت هاي مستقر در استان را به دنبال داشته باشد.

علیرغم این امیدواری، نكته قابل تاًمل ديگر، نياز به منابع و اعتبارات بانكي براي تامين منابع ريالي مورد لزوم براي اجراي پروژه های استان بود. در بررسي هاي اوليه دریافتیم كه سهم استان فارس در سپرده هاي بانكي بسيار بالاتر از سهم آن در برداشت از منابع بانكي بود. فلذا با مذاكره اي كه با هريك از سرپرستان بانك هاي استان صورت گرفت، آنها متعهد و ملزم به تامين منابع ريالي پروژه هاي استاني با استفاده از منابع حاصل از سپرده گذاري در خود استان شدند. تمایل به انتخاب پروژه های کم ریسک و با بازدهی بالا، تمایل به تامین مالی پروژه های واقع در گروه نفت و گاز  را بیشتر کرده بود.

در راستاي اين اقدامات، در استان در بخش انرژی ۳ كنسرسيوم  شکل گرفت، كه اولين آن «شركت كنسرسيوم توسعه صنايع نفت پارسيان بود». رهبر اين كنسرسيوم كه مسئوليت طراحي و مهندسي كنسرسيوم را هم به عهده داشت، شركت پيدك بود. شش شركت بزرگ ديگر استان نيز از سهامداران و مجريان ديگر بخش هاي اين كنسرسيوم مي باشند. دو كنسرسيوم ديگر نيز يكي به رهبري شركت همپا انرژي و ديگري به رهبري شركت فراساحل (صف) شكل گرفتند. با توجه به شكل گيري اين كنسرسيوم ها و نمایش توانمندي هاي استان در بخش انرژي و صنعت، راه توسعه استان شفاف تر شده بود. حركت كليه مديران استاني و همچنين دیگر همکاران محترم ما در مجلس شوراي اسلامي و ديگر دلسوزان استان فارس در معرفي و انتخاب مگا پروژه هايي كه سال ها بر روي زمين مانده بودند، شروع شد. برگزاری جلسات مکرر بین کلیه نمایندگان محترم مجلس در سطح استان و همچنین برگزاری جلسات متعدد با وزراء و معاونان آنان و همچنین حضور بسیاری از مدیران ارشد اجرایی کشور در استان، خود نشان دهنده جهت گیری درست انتخاب شده بود. در این بین مگا پروژه های زیادی در سطح استان تعریف گردید که به عنوان مثال می توان به پالايشگاه ۱۲۰ هزار بشكه اي شيراز كه ساليان سال مسكوت مانده بود، اشاره داشت. اجرای این پروژه اولين ادعای اين كنسرسيوم بود. سهامداران مدعي بودند حتي به عنوان سهامدار، قابليت اجراي آن را خواهند داشت. در این راستا برای سرمایه گذاری و اجرای این پالایشگاه اعلام آمادگی شد.  سرمایه گذار پالایشگاه شرکت پتروناس مالزی و سرمایه گذاری ایرانیان بودند که به بهانه تحریم ها کار را متوقف کرده بودند. با پیگیری انجام شده وزارت نفت سهام سرمایه گذاران مورد اشاره را خریداری و برای واگذاری به کنسرسیوم اول فارس مقدمات را فراهم کرد. با تغییر وزیر و حضور مهندس زنگنه بجای مهندس قاسمی، وزیر جدید با این استدلال که هلدینگ پارسیان وابسته به هلدینگ غدیر توان مالی و اجرایی بیشتری نسبت به کنسرسیوم اول فارس دارد، پروژه را به هلدینگ پارسیان واگذار کرد.

اگرچه کنسرسیوم اول فارس موفق به سرمایه گذاری در پالایشگاه پارس فرآیند شیراز نشد ولی علام آمادگی این کنسرسیوم، پروژه را از حالت بلاتکلیفی و رکود خارج کرد. باتوجه به تعلل هلدینگ پارسیان در اجرای این پروژه، حالا نیز نیاز است که مجددا این کنسرسیوم وارد شده و بصورت کامل و یا شریک در تداوم اجرای این پروژه مشارکت کند.

توفيق استان در شكل دهي اين كنسرسيوم ها در بخش نفت، گاز و انرژي باعث علاقه مندي استان براي شكل دهي اين كنسرسيوم در ديگر بخش ها همانند بخش گردشگري شد.

پایان پیام/

نظرات کاربران

هنوز هیچ نظری تایید یا ثبت نشده است.

پیام کوتاه دکتر قادری

مشاهده آرشیو پیام‌ها