ویژه کاربران عضو
کاربر گرامی، استفاده از این قسمت فقط برای کاربران سایت امکانپذیر است. شما میتوانید به آسانی توسط شماره موبایل عضو شوید. جهت عضویت لطفا اینجا کلیک کنید.
کاربر گرامی، استفاده از این قسمت فقط برای کاربران سایت امکانپذیر است. شما میتوانید به آسانی توسط شماره موبایل عضو شوید. جهت عضویت لطفا اینجا کلیک کنید.
نماینده شیراز در مجلس گفت: مواضع برخی نمایندگان در کمیسیون ها و در صحن علنی مجلس متفاوت است....
به گزارش خبرگزاری تسنیم از شیراز، به نقل از روابط عمومی بسیج دانشجویی استان فارس، نخستین جلسه پاتوق مطالبهگری فعالان بسیج دانشجویی استان فارس از نمایندگان مجلس، با حضور جعفر قادری، نماینده مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی، برگزار شد که وی در جلسهای 4 ساعته پاسخگوی مطالبات و پرسشهای دانشجویان بود.
یکی از مشکلات کشور ما تک پارلمانی بودن است!
جعفر قادری در پاسخ به این پرسش که تعریف شخص شما از مجلس شورای اسلامی همتراز انقلاب و همچنین تعریفتان از نماینده مجلس با توجه به پتانسیل امروز مجلس چیست؟ اظهار داشت: نظام ما نظام تک پارلمانی است؛ مجلس متخصصان و معتمدان از هم جدا نیست و کارکرد این دو در کشور ما یکی است در حالی که در دنیا این دو را از هم جدا میکنند.
نماینده مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی افزود: نکته دوم این است که نظام ما حزبی نیست، بنابراین یک نماینده با پشتوانه حزبی وارد نمیشود و پس از ورودش هم حزبی وجود ندارد که از طرحها و لایحهها حمایت تخصصی کند.
وی با اشاره به این که در بعضی از مسائل و موضوعات باز بودن رادیو مجلس جنبههای مثبت و منفیای دارد، خاطرنشان کرد: جنبه مثبت رادیو مجلس این است که مردم در جریان جزئیات مجلس قرار میگیرند و جنبه منفی آن هم این است که بیشتر صحبتهایی که در رادیو مجلس بیان میشود جنبه کارشناسی ندارد.
نماینده مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: بعضی از نمایندگان در کمیسیونها به صورت دیگری اظهار نظر میکنند ولی اینجا چون رادیو باز است جلو تربیون به گونهای دیگر عمل میکنند.
قادری بیان کرد: از اشکالات دیگر مجلس نظام رایگیری است، نظام رایگیری مجلس شفاف نیست و این مسأله همراه با مسائل دیگر باعث شده نظام انتخاباتی درستی وجود نداشته باشد.
وی با بیان اینکه افرادی که از نظر تخصصی، تجربی و تعهدی میتوانند موثرتر باشند کمتر اجازه ورود به این صحنه رقابتها را دارند عنوان کرد: یکی از ایراداتی که در ساختار انتخاب نمایندگان وجود دارد این است که در مناطق کمتر به بحث ظرفیتها، توانمندیها و تعهد پرداخته میشود.
نماینده مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی گفت: در بیشتر مناطق کوچک تعصبات قومی و قبیلهای و مسائل خانوادگی تعیینکننده است و مجموع این مشکلاتی که وجود دارد اجازه ورود نمایندگان توانمند به مجلس را نمیدهد و مانع تحقق انتظارات امام و رهبر انقلاب است.
قادری افزود: مجلس ما یک سری موقعیتها و محدودیتهایی در قانون اساسی دارد و نمونه بارز آن این است که هیچکس قدرت انحلال مجلس را ندارد و حتی پیشبینی هم نشده است که رهبری و رئیس جمهور، مجلس را منحل کنند و به چنین مطلبی هیچ کجا اشاره نشده است.
وی با اشاره به اینکه مجلس، در قانون اساسی پیشبینی کرده در خیلی از موارد نمیتواند دولت را وادار به آوردن لایحه کند یا در طرحهایی که دولت ارائه میدهد اگر بار مالی داشته باشد بلافاصله شورای نگهبان متذکر میشود که این در صلاحیت مجلس نیست اظهار داشت: مجلس در سیاستهای پولی نقشی ندارد.
نماینده مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: شورای پول و اعتبار دو نماینده مجلس به عنوان عضو ناظر هستند و این عضو ناظر حق رای ندارد و بیشتر اعضایش دولتی هستند در صورتی که بخش زیادی از فعالیتها در قسمت سیاستهای پولی انجام میشود.
قادری بیان کرد: در صندوق توسعه ملی دو نماینده مجلس و دادستان حق رای دارند ولی در همین ساختار به گونهای پیشبینی شده که از 9 نفر حق رای، شش نفر دولتی هستند که طبق اساسنامه جلسات با حضور شش نفر تشکیل میشود و طبق آرا تصمیم میگیرند و این هم اشکالی است که در این زمینه رای نمایندگان مجلس اثرگذار نیست.
وی با بیان اینکه برخی نمایندگان برای اصلاح این روند سعی و اهتمام بسیاری داشتهاند خاطرنشان کرد: این تلاشها منجر به دعوای مجلس و دولت شد و در نهایت مجمع تشخیص مصلحت نظام نظر دولت را تایید کرد، بنابراین مجلس ابزاری برای کنترل ندارد و با این محدودیتها انتظارات مجلس برآورده نشد.
نماینده مردم شیراز در پاسخ به سوالی که با توجه به شرایط موجود مجلس آرمانی چگونه است، گفت: چون ساختار درست نیست بنابراین سطح توقعات برآورده نمیشود؛ وقتی روند انتخاب نماینده بر اساس شایسته سالاری و نظام حزبی نیست که حداقل یک سری پالایشهایی انجام شود یا ساختار حوزههای انتخاباتی به گونهای است که تعلقات محلی و مسائل دیگر تعیین کننده است نباید انتظار مجلس در تراز انقلاب را داشت.
قادری با اشاره به اینکه اگر از مردم جامعه بپرسید کدام نماینده بهتر کار کرده است، میگویند فلان نماینده مرتب در مجلس صحبت میکند اما تحلیل نمیکنند که چند درصد صحبتهای وی درست بوده است عنوان کرد: نمایندهای که در هیچ حوزهای تخصص ندارد به خودش اجازه میدهد در هر حوزهای اظهار نظر کند مثلا حوزه تخصصی من اقتصاد است دلیلی وجود ندارد که در حوزه پزشکی دخالت کنم.
وی در پاسخ به سوالی که آیا ما با این وضع موجود انتظاری از مجلس نداشته باشیم، بیان کرد: شما باید بر اساس امکانات موجود انتظارات داشته باشید نه آن وضعیت مطلوب؛ اگر نظام رایگیری شفاف باشد و یا تصمیمهای تخصصی به دور از سر و صدا باشد برخی مشکلات حل میشود.
نماینده مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: بسیاری از افراد میدانند پیشنهادی که میدهند رای نمیآورد؛ ما به رئیس مجلس پیشنهاد کردیم در بعضی از موارد نمایندگان را محدود کنید و برای صحبت کردن به آنها متذکر شوید.
قادری با انتقاد از برخی قوانین مجلس، تصریح کرد: قانون تجارت مربوط به چهل تا پنجاه سال پیش است هنوز که چند دوره مجلس آمده نمیتوانیم اصلاحش کنیم و یا قانون شهرداری مربوط به سال 1335 است یا بحث تنقیح قوانین.
وی افزود: 110 سال از قانونگذاری ما میگذرد و 10 هزار عنوان قانون داریم در این رقم در دنیا اول هستیم در حالی که در هیچ جای دنیا این تعداد قوانین وجود ندارد.
نماینده مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه در شهرداری 500 عنوان قانون داریم در صورتی که شهرداری با سه عنوان قانون مشکلش حل میشود، گفت: قانون شهرداری، قانون شورا و قانون آییننامه معاملاتی مهمترین قوانین این حوزه هستند و بقیه موارد باید زیر این سه قانون بیاید.
قادری تصریح کرد: وقتی که قانون زیاد باشد کارمند در سیستم اداری برای خودش خدایی میکند که یک کار روزمره و قابل انجام را خیلی راحت به استناد این قانون کار را قابل انجام نمیداند در حالی که همین کار در صدها هزار مورد در کشور انجام شده است و همین کارمند اگر بخواهد یک کار محال که در کشور سابقه ندارد انجام دهد به استناد همین قوانین موجود دلایل واهی ارائه میدهد و کار را قابل انجام میداند.
وی در پاسخ به ویژگیهای یک نماینده تراز انقلاب، گفت: تخصص، تعصد، صعه صدر، مردمی باشند و اگر تعهد وجود نداشته باشد خیلی از منابع جابهجا میشود.
نماینده مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی با دفاع مجدد از تحزب در کشور، بیان کرد: مجلس محفل تصمیمگیری است و من اگر نماینده حزب بودم دلیلی نداشت تخصص زیادی داشته باشم چرا که در آن صورت حزب تمام موارد را بررسی میکرد و فقط از نماینده میخواهد که رای دهد اما در حال حاضر که چنین پشتوانهای وجود ندارد باید هم خود نماینده تخصص داشته باشد و هم به تخصص دیگران باور داشته باشد.
قادری با بیان اینکه بعضی معتقدند که باید جوانها وارد مجلس شوند در صورتی که یکی از پشتوانههای مجلس تجربه است خاطرنشان کرد: مجلس جای جوانها نیست جوانها چون انرژی دارند باید در حوزه اجرایی وارد شوند چرا که ممکن است اگر وارد مجلس شوند به علت بیتجربگی خیلی راحت بازی بخورند.
وی به ارائه لایحه سه قلو به مجلس اشاره کرد و گفت: در دور گذشته سه لایحه با عنوان لایحه سه قلو توسط نمایندگان دنبال شد که نخستین لایحه، اگر ما نظام دو پارلمانی نداریم بخشی از اختیارات مجلس شورای اسلامی را به شورای عالی استانها واگذار میکند تا مجلس شورای اسلامی بیشتر در سطح کلان قانونگذاری کند و خودش درگیر مسائل ریز و جزئی نشود.
نماینده مردم شیراز در مجلس با اشاره به اینکه بنا بر دومین لایحه باید به سمت نظام حزبی برویم بیان کرد: با لایحه سوم انتخابات مجلس از حالت شهرستانی به استانی تغییر پیدا میکند اما دو لایحه اول رد شد و فقط بحث انتخابات استانی باقی مانده است.
قادری در پاسخ به این سوال که در این حالت دیگر نمیتوانیم بگوییم مجلس مردم باید بگوییم مجلس احزاب، عنوان کرد: چه اشکالی دارد؟ ببینید اگر مثلا من به عنوان نماینده حزب وارد مجلس شده بودم و انتظارات مردم را برآورده نکرده بودم در دور بعد مردم به دیگر به این حزب رای نمیدادند ضمن اینکه اگر مجلس حزبی بود حزب نماینده قوی خود را وارد مجلس میکرد.
وی در پاسخ به این سوال که با شرایط موجود در جامعه آیا میتوان نظام حزبی را پیاده کرد، افزود: باید زیرساختها ایجاد شوند؛ خوبی نظام حزبی این است که افراد پالایش میشوند و دیگر حق وتو برای افراد قائل نمیشود که کسی به اتکای جایگاه خانوادگی وارد مجلس شود.
نماینده مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه ساختار حزبی یک افق بلند مدت دارد، گفت: در صورتی که در غیر از نظام حزبی، نماینده در دوره خودش تمام تلاش خود را به کار میگیرد که با اهداف کوتاه مدت رای مردم را از دست ندهد اما ممکن است در هر چیزی جنبههای منفی وجود داشته باشد باید آن جنبههای منفی را مورد نقد قرار داد نه اینکه کل صورت مسأله را پاک کرد.
قادری در پاسخ به این سوال که امام در اول انقلاب گفتند احزاب را درست کردند که مردم را به جان هم بیندازند و ما فقط یک حزب داریم و آن هم حزبالله و هم اکنون هم در مجلس اصلاحطلبان و اصولگرایان طبق منافع خودشان عمل میکنند، اظهار داشت: اشکالی ندارد طبق منافع حزب عمل شود فقط باید پاسخگوی مردم هم باشند چرا که اگر چنین نباشد در دور بعد حزبشان رای نخواهد آورد.
وی افزود: مگر روحانیت نظام حزبی و تشکیلاتی ندارند که اگر چنین نبودند تا حالا نمیتوانستند باقی بمانند، درست است که ساختارشان با ساختار نظام حزبی دنیا متفاوت است ولی به هر حال تشکیلات داشتند.
نماینده مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی در پاسخ به این سوال که آیا این باعث چند قطبی شدن جامعه نمیشود، بیان کرد: خیر؛ همه جای دنیا این طور است، ما باید تجربیات مثبت بشری را به کار بگیریم نمیشود بگوییم به دنیا کاری نداریم به عنوان مثال مردم از پزشک خانواده ناراضی هستند اما چه کسی جرات دارد به دلیل داشتن صندوق رای خود، این را بگوید؟ من این را چند بار در مجلس گفتهام.
عباس توانا ، مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه شیراز، در ادامه جلسه در انتقاد به وضعیت اقتصادی کنونی کشور گفت: ساختار اقتصادی غلط است و نمیگذارد تولید بالا برود اما اگر هشت سال در کمیسیون اقتصادی نمایندهای نمیتواند کاری را از پیش ببرد، بگذارید جوانان وارد شوند چرا که آن چیزی که کار را پیش میبرد تجربه نیست بلکه تخصص و تعهد است.
وی با بیان اینکه با توجه به سند چشمانداز اقتصاد مقاومتی و وضعیت سرمایهگذاران خارجی چرا مجلس اصولگرای ما به زنگنه رای اعتماد میدهد؟ افزود: چرا مفاسد اقتصادی هر سال تکرار میشود و باید امسال بابک زنجانی ببینیم کجای این قضیه با انقلاب ما همخوانی دارد؟
توانا با بیان اینکه نگاه دولت به اقتصاد مقاومتی سوء است و نماد آن هم برجام است چرا که سند نامطمئنی است خاطرنشان کرد: چرا نمایندگان به برجام رای مثبت دادند؟ نظر شما به فراکسیون اصولگرایی که در اسم اکثریت و در عمل اقلیتاند چیست؟ نظرتان در مورد دیدگاه آقای رفسنجانی که در انتخاب هیئت رئیسه مجلس نقش زیادی دارند چیست؟
جعفر قادری در پاسخ به مطالبات توانا گفت: در بین سایر نمایندگان بیشترین طرح یعنی 26 طرح داشتهام که این اصلاح ساختار است، طرحهای دولت طبق اقتصاد مقاومتی نیست و این باعث شده رکود به وجود آید و راه حلش اقتصاد مقاومتی و تقویت شرکتهای دانشبنیان و بهترین راه مبارزه با فساد اقتصادی شفافیتسازی قوانین است.
وی افزود: حمایتهایی از پارکهای علم و فنآوری داشتهایم و الان باید روی معادن و ظرفیتهای درونی تاکید داشته باشیم چراکه اگر با مجموعههای شرقی مثل چین و ژاپن رابطه اقتصادی برقرار کنیم آمریکا دیگر نمیتواند ما را تحریم کند.
نماینده مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی با اشاره به این که نظرم در مورد برجام این است که کار اشتباهی بود، بیان کرد: مشکل کشور با برجام حل نمیشود، وقتی سیاستها غلط باشد چیزی پیش نمیرود، درباره برجام نظرم در مورد کلیات منفی و در مورد جزئیات مثبت بود و اگر مجلس مقاومت میکرد و کل برجام را رد میکرد دولت همه تقصیرها را به گردن مجلس میانداخت که ما میخواهیم مشکل اقتصاد را حل کنیم مجلس و رهبری نمیگذارند درحالی که 20 درصد مشکل کشور به تحریمها برمیگردد و مابقی مشکل مدیریتی است.
قادری درباره ائتلاف اصولگرایان گفت: در مورد لیست اصولگرایان اگر آقایان سوگندنامه امضا کنند که پس از تایید چهار نفر بقیه کنارهگیری کنند من هم مشکلی ندارم اما کدام یک از آقایان به جز آقای عباسی اعلام کرد که اگر بعد از فرآیند در لیست نبود کنار میرود؟ اگر همه این را بپذیرند من هم میپذیرم وگرنه فرآیند را قبول ندارم.
وی با بیان اینکه من در مورد مسائل مختلف شفاف موضعگیری داشتهام که در مصاحبهها آمده است و همیشه پاسخگو بودهام چه در گروههای مجازی و چه در پاسخ به خبرنگاران و در پاسخ به شاخصهای یک نماینده برای اضافه شدن به لیست اصولگرایی بیان کرد: تعهد، مردمی بودن، تخصص، پاسخگو بودن؛ و افتخارم این است که به صنعتگر کمک کنم تا اشتغال ایجاد شود به عنوان یک اقتصاد خوانده.
نماینده مردم شیراز در مجلس در پاسخ به این سوال که چه کسانی به خودشان اجازه میدهند که لیست تهیه کنند، تصریح کرد: اصل این کار خوب است که عدهای مصلحتاندیشی کنند تا آراء متفرق نشود؛ سیاسیون ما ثبات رای نداشتهاند و بسیاری از مسائل را نمیتوان باز کرد. قادری درباره حصر سران فتنه، عنوان کرد: حصر سران فتنه بزرگترین رافت نظام برای سران فتنه است و این بزرگترین کمک به سران فتنه است.
انتهای پیام/
به اشتراک بگذارید:
هنوز هیچ نظری تایید یا ثبت نشده است.
دکتر جعفر قادر متولد ۱۳۴۳ دارای کارشناسی اقتصاد نظری از دانشگاه شیراز، کارشناسی ارشد برنامه ریزی سیستمهای اقتصادی از دانشگاه شیراز و دکتری اقتصاد شهری و منطقهای از دانشگاه تربیت مدرس – تهران است. از جمله مهمترین سوابق ایشان نمایندگی مردم شریف شیراز در مجالس هشتم و نهم شورای اسلامی، عضو شورایعالی نظارت بر سیاستهای اصل ۴۴ قانون اساسی، شهردار شیراز، عضو هیئت علمی دانشگاه شیراز، دارنده دهها مقاله معتبر علمی داخلی و خارجی میباشد.